Microbiologie

De afname moet gebeuren vóór het begin van de antibiotherapie. 

Om de dood van bacteriën tijdens het transport te vermijden, moeten de staalafnames voor microbiologisch onderzoek altijd in een kweekmedium verzonden worden.

De stalen voor bacterieculturen kunnen gedurende 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden als een onmiddellijke verzending niet mogelijk is. Dit geldt ook voor melk- en urinestalen in buisjes met stabiliserende stoffen.

Anaerobe kiemen en uiterst gevoelige bacteriën, zoals β-hemolytische Streptococcus en Hemophilus spp. mogen niet bewaard worden maar moeten zo snel mogelijk naar het laboratorium gezonden worden.

De van nature steriele stalen, zoals bloed en synoviale vloeistof, moeten zo snel mogelijk behandeld worden voor de analyse, want een infectie kan valse resultaten geven door, zelfs matige, wijziging van de concentratie en het spectrum van de ziekteverwekkende stammen.

Materiaal voor staalafname voor microbiologie

  • Buisjes met transportmedium
    Universele steriele buisjes met AMIES of STUART transportmedium zijn ontwikkeld voor onderzoek naar aerobe en anaerobe bacteriën, gisten, schimmels, mycoplasma, Bordetella, Nocardia en actinomyceten.
    De andere materialen voor staalafname kunnen bestanddelen bevatten die de kiemen beschadigen en bijgevolg nadelig kunnen zijn voor hun identificatie.

  • Steriele buisjes
    Voor het transport van vloeibaar materiaal, zoals: urine, melk, punctievocht etc. en voor het transport van haar en andere opperhuidbegroeisels is het aangeraden om buisjes voor staalafname met een schroefdop te gebruiken.

SYNLAB Belgium SRL | Avenue Alexander Fleming, 3 - 6220 Heppignies | Téléphone : (067) 89 54 32 | TVA: BE 0453 111 546

 

Credits