Vóór de analyse

De fase vóór de analyse omvat alle stappen vóór de analyse van de stalen door het laboratorium. Ze is de eerste schakel van de keten en het vertrekpunt van het kwaliteitszorgproces.

Een strak en optimaal beheer van deze fase staat garant voor betrouwbare resultaten. Zelfs de meest geavanceerde technologie kan een gebrekkige aanpak van deze fase niet corrigeren.

Aanvraag van de analyse en vervoer van de stalen In overeenstemming met de norm ISO15189 moet de aanvraag de volgende gegevens bevatten:

Breng de garrot aan. Zoek de ader. Ontsmet de punctieplaats. Prik de naald in de huid. Verwijder de garrot zodra het bloed stroomt in de 1e tube.

Opgelet: De kwaliteit van de resultaten hangt sterk af van de manier waarop het staal werd genomen!

Een faecesstaal wordt genomen in de acute fase van de ziekte.Het moet worden verzameld in een schoon recipiënt, een steriel potje met behulp van een spatel en vervolgens naar het laboratorium worden gestuurd.Luiers zijn moeilijk te hanteren en vaak een bron van vals-negatieve resultaten. Luiers worden niet geaccepteerd.Het staal kan maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard (4°).

Afname van synoviaal vocht: Na zorgvuldige ontsmetting van de huid wordt het vocht opgevangen in een spuit en onmiddellijk in minstens 2 tubes gedaan:

Bewaar uitstrijkjes voor bacteriologisch onderzoek nooit in de koelkast maar op kamertemperatuur (+/- 20°). Stuur ze zo snel mogelijk naar het laboratorium (binnen max. 24 uur).

Af te nemen buiten de menstruatieperiode en zonder glijmiddel (indien een crème of een ovule is aangebracht, minstens 48u wachten).

Gesloten ettervorming: Het staal wordt meestal genomen met een steriele spuit na plaatselijke ontsmetting.  Recap de naald die op zijn plaats blijft op de spuit. Bezorg het staal op kamertemperatuur aan het laboratorium.  Snelle verzending voor anaerobe (kwetsbare) flora

SYNLAB Belgium SRL | Avenue Alexander Fleming, 3 - 6220 Heppignies | Téléphone : (067) 89 54 32 | TVA: BE 0453 111 546

 

Credits