Faecesstaal (bacteriologie)

Een faecesstaal wordt genomen in de acute fase van de ziekte.
Het moet worden verzameld in een schoon recipiënt, een steriel potje met behulp van een spatel en vervolgens naar het laboratorium worden gestuurd.
Luiers zijn moeilijk te hanteren en vaak een bron van vals-negatieve resultaten. Luiers worden niet geaccepteerd.
Het staal kan maximaal 24 uur in de koelkast worden bewaard (4°).

Bij vermoeden van shigella moet het staal zeer snel worden vervoerd. Shigella is niet bestand tegen een langdurig verblijf in de faeces vanwege de verzuring.

Voor faeces waarin parasieten moeten worden opgespoord moet steeds een niet-absorberende verpakking worden gebruikt (geen papier, karton, luiers, enz.). Een negatief resultaat bij de opsporing van parasieten is niet sluitend. De onderzoeken moeten minstens 3 keer worden herhaald met 3 of 4 dagen tussentijd.

Bijzonder geval: Opsporing van oxyuren (Scotch-test).

Deze test moet 's morgens worden uitgevoerd vóór het wassen. Plooi een strook doorzichtig zelfklevend papier over het uiteinde van een proefbuisje, met de klevende kant naar buiten. Plaats de strook tegen de perianale huid zodat de eventueel aanwezige eitjes kunnen worden opgevangen. De strook wordt op een tampon gekleefd en zo naar het laboratorium gestuurd.

De opsporing van bloed in de faeces is niet mogelijk tijdens de menstruatie. Ze wordt meestal 3 keer herhaald (3 dagen na elkaar). De patiënt kan de 3 stalen binnenbrengen op de 3e dag.

 

SYNLAB Belgium SRL | Avenue Alexander Fleming, 3 - 6220 Heppignies | Téléphone : (067) 89 54 32 | TVA: BE 0453 111 546

 

Credits